w3resource
Ruby Basic Exercises

Ruby Array: Exercises, Practice, Solution

Ruby Array Exercises[48 exercises with solution]

1. Write a Ruby program to check if a value exists in an array. Go to the editor

Sample Output:

Original array:
["Red", "Green", "Blue", "White"]
Check if 'Green' in color array!
true
Check if 'Pink' in color array!
false

Click me to see the solution

2. Write a Ruby program to check whether 7 appears as either the first or last element in an given array. The array length must be 1 or more. Go to the editor

Sample Output:

true
true
false

Click me to see the solution

3. Write a Ruby program to pick number of random elements from an given array. Go to the editor

Sample Output:

Original array:
[12, 34, 23, 56]
 2 random elements from the array.
[34, 12]
 3 random elements from the array.
[56, 12, 34]

Click me to see the solution

4. Write a Ruby program to check whether first and the last element are the same of an given array of integers. The array length must be 1 or more. Go to the editor

Sample Output:

false
true
false

Click me to see the solution

5. Write a Ruby program to compute the sum of elements in a given array. Go to the editor

Sample Output:

  
Original array:
[12, 34, 23, 56]
Sum of the values of the above array:
125
  

Click me to see the solution

6. Write a Ruby program to remove duplicate elements from an given array. Go to the editor
Sample Output:

Original array:
[1, 2, 3, 4, 1, 2, 2, 3, 5, 6]
 Array with unique elements:
[1, 2, 3, 4, 5, 6]

Click me to see the solution

7. Write a Ruby program to check two given arrays of integers and test if they have the same first element or they have the same last element. Both arrays length must be 1 or more. Go to the editor
Sample Output:

true
false
true

Click me to see the solution

8. Write a Ruby program to remove blank elements from an given array. Go to the editor
Sample Output:

Original array:
["Red", "Green", "", "Blue", "White"]
Remove blank element from the above array:
["Red", "Green", "Blue", "White"]

Click me to see the solution

9. Write a Ruby program to compute the sum of all the elements. The array length must be 3 or more. Go to the editor
Sample Output:

8
6
7

Click me to see the solution

10. Write a Ruby program to split a delimited string into an array. Go to the editor
Sample Output:

Original delimited string:
Red, Green, Blue, White1, 3, 4, 5, 7String to array:
["Red", " Green", " Blue", " White"]
[1, 3, 4, 5, 7]

Click me to see the solution

11. Write a Ruby program to create an array with the elements "rotated left" of an given array of ints length 3. Go to the editor
Sample Output:

[2, 5, 1]
[2, 3, 1]
[2, 4, 1]

Click me to see the solution

12. Write a Ruby program to create a new array with the elements in reverse order from a given an array of integers length 3. Go to the editor
Sample Output:

[5, 2, 1]
[3, 2, 1]
[4, 2, 1]

Click me to see the solution

13. Write a Ruby program to find the larger between the first and last elements of an given array of integers and length 3. Replace all the other values to be that value. Return the changed array. Go to the editor
Sample Output:

[5, 5, 5]
[3, 3, 3]
[4, 4, 4]

Click me to see the solution

14. Write a Ruby program to compute the sum of the first 2 elements of a given an array of integers. If the array length is less than 2, just sum up the elements that exist, returning 0 if the length of the array is 0. Go to the editor
Sample Output:

3
6
1

Click me to see the solution

15. Write a Ruby program to create an array of length 2 containing their middle elements from two given arrays of integers and length 3. Go to the editor
Sample Output:

[2, 5]
[5, 8]
[2, 14]

Click me to see the solution

16. Write a Ruby program to concatenate array of arrays into one. Go to the editor
Sample Output:

Input your age: You are a minor

Click me to see the solution

17. Write a Ruby program to check whether an given array of integers of length 2 contains a 4 or a 7. Go to the editor
Sample Output:

true
true
false

Click me to see the solution

18. Write a Ruby program to check whether an given array of integers of length 2 does not contain a 6 or a 9. Go to the editor
Sample Output:

true
false
false

Click me to see the solution

19. Write a Ruby program to check if an given array of integers contains 3 twice, or 5 twice. The array will be length 0, 1, or 2. Go to the editor
Sample Output:

false
false
false
true
true

Click me to see the solution

20. Write a Ruby program to set 5 to 1 if there is a 3 immediately followed by a 4 in an given array of integers (length 3). Go to the editor
Sample Output:

[1, 3, 1]
[3, 1, 6]
[3, 9, 5]

Click me to see the solution

21. Write a Ruby program to compute the sum of two arrays (length 3) and return the array which has the largest sum. Go to the editor
Sample Output:

[2, 4, 4]
[11, 3, 5]

Click me to see the solution

22. Write a Ruby program to create a new array of length 2 containing the middle two elements from an given array of integers of even length 2 or more. Go to the editor
Sample Output:

[3, 5]
[5, 21]

Click me to see the solution

23. Write a Ruby program to create a new array of length 4 containing all their elements from two array of integers, length 2. Go to the editor
Sample Output:

[1, 3, 5, 4]
[11, 3, 5, 21]

Click me to see the solution

24. Write a Ruby program to swap the first and last elements of an given array of integers, length will be at least 1. Return the modified array. Go to the editor
Sample Output:

[1]
[3, 1]
[5, 3, 1]
[21, 3, 5, 11]

Click me to see the solution

25. Write a Ruby program to create a new array length 3 containing the elements from the middle of an given array of integers of odd length (at least 3). Go to the editor
Sample Output:

[1, 3, 4]
[2, 3, 7]

Click me to see the solution

26. Write a Ruby program to find the largest value from a given array of integers of odd length. The array length will be a least 1. Go to the editor
Sample Output:

4
7
2

Click me to see the solution

27. Write a Ruby program to create a new array using first three elements of an given array of integers. If the length of the given array is less than three return the original array. Go to the editor
Sample Output:

[1, 3, 4]
[1, 2, 3]
[1, 2]
[1]

Click me to see the solution

28. Write a Ruby program to create a new array with the first element of two arrays. If length of any array is 0, ignore that array. Go to the editor
Sample Output:

[3, 7]
[3, 6]
[3]

Click me to see the solution

29. Write a Ruby program to get the number of even integers in an given array. Go to the editor
Sample Output:

2
1
1

Click me to see the solution

30. Write a Ruby program to find the difference between the largest and smallest values of an given array of integers and length 1 or more. Go to the editor
Sample Output:

3
2
1

Click me to see the solution

31. Write a Ruby program to compute the average values of an given array of except the largest and smallest values. The array length must be 3 or more. Go to the editor
Sample Output:

6
12
5
9

Click me to see the solution

32. Write a Ruby program to compute the sum of the numbers of an given array except the number 17 and numbers that come immediately after a 17. Return 0 for an empty array. Go to the editor
Sample Output:

8
9
10

Click me to see the solution

33. Write a Ruby program to check whether the sum of all the 3's of an given array of integers is exactly 9. Go to the editor
Sample Output:

true
false
false

Click me to see the solution

34. Write a Ruby program to check whether the number of 2's is greater than the number of 5's of an given array of integers. Go to the editor
Sample Output:

false
true
false

Click me to see the solution

35. Write a Ruby program to check whether every element is a 3 or a 5 in an given array of integers. Go to the editor
Sample Output:

true
false
true

Click me to see the solution

36 Write a Ruby program to check whether it contains no 3 or it contains no 5. Go to the editor
Sample Output:

true
[true, true]
false

Click me to see the solution

37. Write a Ruby program to check whether a given value appears everywhere in an given array. A value is "everywhere" in an array if it presents for every pair of adjacent elements in the array. Go to the editor
Sample Output:

true
false
false

Click me to see the solution

38. Write a Ruby program to check whether an given array contains a 3 next to a 3 or a 5 next to a 5, but not both. Go to the editor
Sample Output:

true
false
true

Click me to see the solution

39. Write a Ruby program to check whether an given array of integers contains two 6's next to each other, or there are two 6's separated by one element, such as {6, 2, 6}. Go to the editor
Sample Output:

true
true
false

Click me to see the solution

40. Write a Ruby program to check whether there is a 2 in the array with a 3 somewhere later in an given array of integers. Go to the editor
Sample Output:

true
true
true
false
false

Click me to see the solution

41. Write a Ruby program to check whether the value 2 appears in an given array of integers exactly 2 times, and no 2's are next to each other. Go to the editor
Sample Output:

true
true
false

Click me to see the solution

42. Write a Ruby program to convert an array into an index hash. Go to the editor
Sample Output:

Original array:
[10, 20, 30, 40]
Index Hash:
{10=>nil, 20=>nil, 30=>nil, 40=>nil}

Click me to see the solution

43. Write a Ruby program to find most occurred item in an given array. Go to the editor
Sample Output:

Original array:
[10, 20, 30, 40, 10, 10, 20]
Frequency of numbers:
{10=>3, 20=>2, 30=>1, 40=>1}

Click me to see the solution

44. Write a Ruby program to check whether all items are identical in an given array. Go to the editor
Sample Output:

Original array:
[10, 20, 30, 40, 10, 10, 20]
If all items are identical?
false
Original array:
[10, 10, 10]
If all items are identical?
true

Click me to see the solution

45. Write a Ruby program to search items start with specified string of a given array. Go to the editor
Sample Output:

Original array:
["abcde", "abdf", "adeab", "abdgse", "bdefa", "bacdef"]
Search items start with 'ab':
["abcde", "abdf", "abdgse"]
Search items start with 'b':
["bdefa", "bacdef"]

Click me to see the solution

46. Write a Ruby program to iterate an array starting from the last element. Go to the editor
Sample Output:

Original array:
[10, 20, 30, 40, 10, 10, 20]
Reverse array:
20
10
10
40
30
20
10

Click me to see the solution

47. Write a Ruby program to iterate over the first n elements of an given array. Go to the editor
Sample Output:

Original array:
["abcde", "abdf", "adeab", "abdgse", "bdefa", "bacdef"]
First 3 elements:
["abcde", "abdf", "adeab"]

Click me to see the solution

48. Write a Ruby program to sort an given array of strings by length. Go to the editor
Sample Output:

Original array:
["abcde", "abdf", "adeab", "abdgeee", "bdefa", "abc", "ab", "a", "bacdef"]
Sorted array of strings by length
["a", "ab", "abc", "abdf", "abcde", "adeab", "bdefa", "bacdef", "abdgeee"]

Click me to see the solution

Ruby Code Editor: