w3resource

C++ String: Exercises, Practice, Solution

C++ String [15 exercises with solution]

[An editor is available at the bottom of the page to write and execute the scripts.]

1. Write a C++ program to reverse a given string. Go to the editor
Example:
Sample Input: w3resource
Sample Output: ecruoser3w
Click me to see the sample solution

2. Write a C++ program to change every letter in a given string with the letter following it in the alphabet (ie. a becomes b, p becomes q, z becomes a). Go to the editor
Example:
Sample Input: w3resource
Sample Output: x3sftpvsdf
Click me to see the sample solution

3. Write a C++ program to capitalize the first letter of each word of a given string. Words must be separated by only one space. Go to the editor
Example:
Sample Input: cpp string exercises
Sample Output: Cpp String Exercises
Click me to see the sample solution

4. Write a C++ program to find the largest word in a given string. Go to the editor
Example:
Sample Input: C++ is a general-purpose programming language.
Sample Output: programming
Click me to see the sample solution

5. Write a C++ program to sort characters (numbers and punctuation symbols are not included) in a string. Go to the editor
Example:
Sample Input: python
Sample Output: hnopty
Click me to see the sample solution

6. Write a C++ program to check whether the characters e and g are separated by exactly 2 places anywhere in a given string at least once. Go to the editor
+ Example:
Sample Input: eagerer
Sample Output: eagerer -> 1
Click me to see the sample solution

7. Write a C++ program to count all the vowels in a given string. Go to the editor
Example:
Sample Input: eagerer
Sample output: number of vowels -> 4
Click me to see the sample solution

8. Write a C++ program to count all the words in a given string. Go to the editor
Example:
Sample Input: Python
Sample Output: number of words -> 1
Click me to see the sample solution

9. Write a C++ program to check whether two characters present equally in a given string. Go to the editor
Example:
Sample Input: aabcdeef
Sample Output: True
Click me to see the sample solution

10. Write a C++ program to check if a given string is a Palindrome or not. Go to the editor
A palindrome is a word, number, phrase, or other sequence of characters which reads the same backward as forward, such as madam, racecar.
Example:
Sample Input: madam
Sample Output: True
Click me to see the sample solution

11. Write a C++ program to find a word in a given string which has the highest number of repeated letters. Go to the editor
Example:
Sample Input: Print a welcome text in a separate line.
Sample Output: Word which has the highest number of repeated letters. separate
Click me to see the sample solution

12. Write a C++ program to insert a dash character (-) between two odd numbers in a given string of numbers. Go to the editor
Example:
Sample Input: 1345789
Sample Output: Result-> 1-345-789
Click me to see the sample solution

13. Write a C++ program to change the case (lower to upper and upper to lower cases) of each character of a given string. Go to the editor
Example:
Sample Input: Pythpn
Sample Output: pYTHON
Click me to see the sample solution

14. Write a C++ program to find the numbers in a given string and calculate the sum of all numbers. Go to the editor
Example:
Sample Input: w3resource from 2008
Sample Output: Sum of the numbers: 2011
Click me to see the sample solution

15. Write a C++ program to convert a givern non-negative integer to english words. Go to the editor
Example:
Sample Input: 12
Sample Output: Twelve
Sample Input: 29
Sample Output: Twenty Nine
Click me to see the sample solution

CPP Code Editor:

More to Come !

Do not submit any solution of the above exercises at here, if you want to contribute go to the appropriate exercise page.